Af en toe een biertje voor de gezelligheid hoort erbij. Of je nu met vrienden in het weekend een drankje doet of nachtenlang in de kroeg hangt, veel mensen associëren bier vooral met veel gezelligheid en lol. Of je nu uit een bekertje drinkt tijdens het stappen of uit een mooi glas. Maar er bestaan veel verschillende soorten bierglazen. Waarom zijn er verschillen in glazen en bij welke soort bier hoort welk glas? En waarom is de vorm van het glas belangrijk? Je komt er alles over te weten in dit artikel.
Inhoudsopgave
Waarom zijn er zo veel verschillende bierglazen?
Laten we beginnen bij de vraag waarom er zo veel verschillende bierglazen bestaan. Voor elke soort bier bestaat er een apart bierglas. Of je nu bruin of wit bier wilt drinken of toch liever een speciaal biertje. Bovendien bestaan er voor de meeste grote bierbrouwers zelfs aparte glazen. Daarnaast zijn er ook glazen die wel voor wat meer soorten bier gebruikt kunnen worden. De verschillende bierglazen hebben alles te maken met de drank ervaring, geur en de smaak.
Waarom is de vorm van het glas belangrijk?
De verschillende bierglazen onderscheiden zich niet alleen door een bepaald logo te gebruiken, maar vooral door de vorm. Of je nu een lang of klein glas hebt, een dikke bierpul of juist een smal glas. Hier is allemaal over nagedacht. De vorm van een glas heeft invloed op de smaak en geur van het bier. Bovendien houd je glazen van een verschillende vorm ook op verschillende manieren vast. Ook dit draagt bij aan de drink ervaring. Bovendien speelt de grootte van het glas een rol in de drink ervaring. Een erg sterke bier kun je beter niet uit een te groot glas drinken, om zo de hoeveelheid die je drinkt te beperken.
Welk bierglas past bij welk bier?
Enkele populaire bierglazen zijn het fluitje, het vaasje, de kelk / bokaal, de tulp, de pul, het Weizenbierglas en de sommelier. Je gebruikt de glazen voor de volgende biersoorten:
Het fluitje
Het fluitje wordt vaak gebruikt in de horeca en is daarom bij de meeste mensen wel bekend. Het glas is langwerpig, maar klein. Het glas kan recht van vorm zijn, maar ook wat gebold. De vorm is ideaal om een goede schuimlaag te creëren en langer intact te houden. Het fluitje is zeer geschikt voor verschillende Lagers of Pils.
Het vaasje
Het vaasje is vooral een erg praktisch glas en wordt in de Nederlandse horeca veelvuldig gebruikt. We noemen het ook wel het Amsterdammertje. In sommige gevallen beschikt het vaasje over een stapelrand. Dit type glas is het beste te vergelijken met het fluitje en is ook vooral geschikt voor Pilseners.
De kelk / bokaal
De kelk – ook wel bokaal genoemd – heeft de vorm van een bokaal, niet geheel verrassend. Dit houdt in dat de kelk een ronde en open vorm heeft en op een steel staat. De reden waarom de vorm van dit glas zo rond en open is, is omdat de geur en smaak van het bier zo goed te ruiken en proeven is. Dankzij de steel blijft het bier bovendien goed op temperatuur. Je houdt het glas namelijk vast aan de steel, waardoor de warmte van je hand niet direct contact maakt met het bier.
De tulp
Ook de tulp beschikt over een steel. De tulp heeft – zoals de naam al doet vermoeden – de vorm van een tulp. De tulp is breed en bol aan de onderkant en wordt steeds smaller aan de bovenkant. De bovenkant is perfect om een goede schuimkraag te houden. De bolle onderkant zorgt er juist voor dat de aroma’s goed worden vastgehouden. Drink dan ook vooral bieren met een sterk aroma in dit type glas, denk aan donkere bieren. Dit glas is minder geschikt voor bieren als Pils of witbier.
De pul
De pul is misschien wel een van de bekendste bierglazen en heeft voor velen een onlosmakelijke associatie met het Oktoberfest. Dit glas is zeker geschikt voor de echte bierliefhebbers, aangezien en rustig een halve liter drank – of soms zelfs meer – in past. De pul heeft dan ook een grote en robuuste uitstraling en is erg stevig. Niet geheel verrassend worden vooral Duitse Lagers en Oktoberfestbieren uit deze puls gedronken. Ook is een pul geschikt voor Belgische witbieren.
Het Weizenbierglas
Ook het Weizenbierglas is vooral bestemd voor Duitse bieren. Het glas is namelijk speciaal ontworpen voor Duitse Weizenbieren. Dit type bierglas is erg lang en smal en heeft onderin vaak een versmalling. Dankzij de versmalling kun je het glas goed vasthouden. Bovendien zorgt het voor een betere schuimlaag die ook langer intact blijft.
De sommelier
et volgende type bierglas is juist weer wat eleganter van vorm. Dit bierglas staat op een steel en heeft een sterke bolling – nog sterker dan de tulp. Aroma’s kunnen hierdoor nog langer bewaard blijven. Sommelier bierglazen zijn speciaal gecreëerd voor het proeven en keuren van verschillende soorten bier.